Wat is tarsal boss?

Zomaar opeens kan het u opvallen dat er een bult op de wreef van uw voet komt. Die heerlijke klompen, waar u zo lekker in schoot om even naar buiten te lopen, passen niet meer. Ook uw anderen schoenen zitten niet lekker. U gaat experimenteren met lossere veters, of over op klittenband schoenen. U merkt dat u schoenen met naden omzeilt.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we alles omtrent een bult boven op de voet (tarsal boss). Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Wat is tarsal boss?

Verdikking op de bovenkant (rug) van de voet

Deze verdikking heet ook wel “tarsal boss”. Het bevindt zich op de rug van de voet (wreef), ongeveer in het midden. Over het algemeen bestaat de verdikking uit bot of kraakbeen. Dan is de bult hard. Is het een wat zachtere bobbel dan kan het bestaan uit de weke delen.

Hoe ontstaat deze bobbel op de voet?

Meestal is de oorzaak van de knobbel op uw wreef te zoeken in een beschadiging die is opgetreden in de middenvoet, bijvoorbeeld:

  • Er is iemand op uw voet gaan staan.
  • Er is iets op uw voet gevallen.
  • De bovenkant van uw voet heeft veel druk gehad door bijvoorbeeld een houten klomp in combinatie met een holle voet.

Hierdoor ontstaat er een beschadiging van het kraakbeen. Dit wordt op een prachtige manier door het lichaam gerepareerd. Er wordt een mooie verdikking aangebracht en daardoor ontstaat de bult op de wreef van uw voet.

Goedaardige bobbel op de wreef
Tarsal boss: een goedaardige knobbel op de wreef

Diagnose van tarsal boss

Belangrijk is dat uw podoloog of podotherapeut onderzoekt wat de oorzaak is van de bult op uw wreef. Zijn er extra botjes aanwezig of is het toch een weke delen zwelling? Manieren om dat te weten te komen zijn echo-onderzoek en röntgenonderzoek.

Behandelingen van tarsal boss

Niet-operatief

Er zijn meerdere mogelijkheden die de podoloog of podotherapeut voor handen heeft om de bult op uw voet zo goed mogelijk te behandelen zonder chirurgisch ingrijpen. Denk hierbij aan:

Operatief

In enkele gevallen zal het nodig zijn om de verdikking op de voetrug operatief te verwijderen. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om het onderliggende versleten gewricht vast te zetten. Er zijn verschillende operatieve behandelingen voor een knobbel boven op de voet mogelijk, waaronder:

Vind een praktijk

Heeft u een bult op uw wreef en wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Onze Podozorgers helpen u graag verder! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Jasja van Veen. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker