Oefeningen voor de pijnlijke voet

Verlies van voetvorm en voetfunctie kan leiden tot voetklachten. We kennen allemaal het belang van trainen en bewegen om gezond te blijven. Nu is de “core-stability” een algemeen begrip in de trainingswereld. Uit onderzoek is gebleken dat alleen het trainen van de kracht in buik- en rugspieren niet altijd leidt tot herstel van rugklachten maar dat ook de kleine buik- en rugspieren van groot belang zijn. Sinds kort weten we dat dit ook voor de voeten geldt.

Kleine voetspieren

De kleine spieren in de kern van je voeten (de zogenaamde intrinsieke voetspieren) hebben een grote invloed op je loophouding en het trainen van deze spieren kan klachten voorkomen of verminderen. Deze spieren helpen bij de landing en de voetafzet.

In de sportwereld is allang bekend dat de rompstabiliteit een belangrijke rol speelt bij het voorkomen en genezen van klachten. Gerichte spierversterkende oefeningen voor je romp blijken heel effectief te zijn. Nu is er onderzocht of dit ook geldt voor de voeten. Onderzoek toont aan dat het versterken van je kleine spieren in de kern van de voeten gunstig is voor het in stand houden van onder andere de voetboog. Als de intrinsieke voetspieren niet goed functioneren wordt “het fundament” onstabiel en raakt uit balans. Veel voetproblemen ontstaan hierdoor. Ook kan het zijn dat klachten hierdoor niet voldoende herstellen.

Foot core training

Het belang van voetboogspieren is ondergewaardeerd en wordt vaak genegeerd door onderzoekers of specialisten. Je ziet ze te weinig terug in revalidatieprogramma’s.

Steunzolen overbodig?

Het blijkt dat voor veel voetklachten, voetstand- of houdingsproblemen steunzolen een zeer geschikte en soms noodzakelijke oplossing zijn. Pijnlijke voeten of enkels die ondanks steunzolen en eerdere behandelingen niet voldoende hebben geholpen, kunnen profijt hebben bij het inzetten van voetentraining. Uit onderzoek is gebleken dat een gecombineerde aanpak veelal betere resultaten geeft.

Voor wie geschikt?

Voetentraining is geschikt voor zeer uiteenlopende doeleinden. U kunt denken aan:

  • Peesproblemen in de voet of enkel
  • Enkelinstabiliteit
  • Voorvoetklachten (klauwtenen/hamertenen/ hallux valgus/ vetkamerproblemen)
  • Hielspoorklachten
  • Diabetische of reumatische voet
  • Stressfracturen
  • Chronische pijn zonder duidelijke oorzaak
  • Scheenbeenklachten

Blootvoets gaan

Ook blote voetentraining draagt bij aan een betere functie van de voet. Uit onderzoek blijkt dat tijdens het gaan op blote voeten de impact van de hiellanding lager is en de krachten op de voorvoet bij de afzet afnemen. Dit in tegenstelling tot het lopen op schoenen. Deze conclusie ondersteunt de gedachte dat het lopen op blote voeten gezond is en klachten kan voorkomen of verminderen.

Vind een praktijk

Ga goed voorbereid aan de slag. Raadpleeg uw registerpodoloog voor een gericht advies. Niet alle voetklachten zijn geschikt om “zomaar” op blote voeten te gaan lopen. Zet de eerste stap naar een sterkere voet en ontwikkel een gezondere voet!

Vind een praktijk

Literatuur:

Core Training: Stabilizing the Confusion Mark D. Faries and Mike Greenwood, PhD, CSCS,* D; FNSCA Baylor University, Waco, Texas 2007 Freeing the Foot
Integrating the Foot Core System into Rehabilitation for Lower Extremity Injuries Patrick O. McKeon, PhD, ATC, CSCS, François Fourchet, PT, PhD 2015
The foot core system: a new paradigm for understanding intrinsic foot muscle function PO McKeon, J Hertel, D Bramble… - British journal of sports …, 2014

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mienke van der Goot. Zij is (register) podoloog, fysiotherpeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Johan

    “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Laura

    “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker