Voetproblemen bij het hardlopen

Al jaren loop ik hard, met veel plezier, echter, de laatste tijd krijg ik steeds vaker te maken met blessures zoals achillespees- en kuitklachten, branderige voorvoeten en stekende pijn in het grote teengwricht waardoor ik mijn voet niet meer normaal kan afwikkelen.

In mijn praktijk heb ik met echobeelden het een en ander kunnen bekijken. Wat bleek; mijn grote teengewricht lijkt door botvorming (artrose) meer op een fragment uit de Franse Alpen dan op een normaal teengewricht, waardoor een behoorlijke obstructie in de bewegingsvrijheid is ontstaan.

Na een voordracht van collega Yvonne Bontekoning op het jaarlijks congres van Stichting LOOP, over het belang van het trainen van de ongeschoeide voet, besloot ik maar eens op mijzelf toe te passen.

Op blote voeten het bos in

Na de hardlooptraining, die altijd in het bos plaatsvind, doe ik mijn schoenen en sokken uit en ga ik een half uurtje op blote voeten door het bos banjeren. Ik laat vanalles onder mijn voeten door gaan: boomwortels, dennenappels, modder, boomstammen, zand en grind. Kortom; niets ontziend struin ik overal doorheen.

De eerste keren was dit een martelgang maar gaandeweg raakten mijn voeten gewend aan deze prikkels en werd het steeds aangenamer om op blote voeten te lopen.

Het belang van blote voetentraining

Door het functioneel belasten en uitdagen van de voeten is de conditie van mijn voeten spectaculair verbeterd. Sinds ik dat stukje blote voetentraining, naast de hardlopptraining, doe heb ik geen last meer van voetproblemen. Geen pijn aan dat vervelende grote teengewricht, geen brandende voorvoeten en zelfs geen kuitspier- en achillespeesklachten meer als gevolg van het hardlopen.

Hieruit blijkt toch maar weer dat door de natuurlijke eigenschappen van de voeten goed uit te dagen, de functionaliteit en conditie hiervan duidelijk kan verbeteren en het een belangrijke bijdrage kan leveren aan het behandelen en voorkomen van (voetgerelateerde) blessures.

Heeft u last van voetproblemen bij het hardlopen?

Blote voetentraining is zeker het proberen waard. Komt u echter niet van uw problemen af dan zoeken onze Podozorgers graag samen met u naar een oplossing! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Huub Linssen. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Jesse

    “Zeer prettige en professionele bejegening. Ben al ruim 6 maanden aan het revalideren. Niet alleen het fysieke aspect , maar ook het mentale aspect krijgt aandacht.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker