Bipartiete sesambeentje

Elf jaar is ze, een atletiek talentje. Haar voorbeeld: Dafne Schippers. De podoloog valt bijna van zijn stoel als hij hoort hoe vaak ze traint. ‘Dat moet wel als je olympisch kampioen wilt worden’ zegt ze zonder te knipperen met haar ogen. Het is duidelijk: een topsporter.

Hier doet het pijn en ze wijst onder haar voet in de buurt van haar grote teen. ‘Vooral bij langere afstanden…’

Rond de plaats waar het pijn doet zijn er meerdere structuren, gewrichten en botjes die de pijn kunnen veroorzaken. Vooral bij sporters kan in de voorvoet gemakkelijk een blessure ontstaan.

Na onderzoek (o.a. met de echo) is de boosdoener al snel gevonden. Een van sesambeentjes onder het grote teen gewricht veroorzaakt de pijn.

De sesambeentjes, de kleinste botjes in de voet

De sesambeentjes (ossa sesamoidea) zijn kleine botjes in de vorm van sesamzaadjes (maar vaak wel groter). De beentjes onder het gewricht van de grote teen zijn vrij bekend. Maar ze komen echter ook voor in andere delen van het lichaam. Het meest bekende sesambeentje is de knieschijf of patella. We beperken ons nu even tot de sesambeentjes onder het gewricht van de grote teen.

Sesambeentjes kenmerken zich doordat zij zich in het verloop van pezen bevinden. Met andere woorden, zij maken deel uit van de pees als benige uitsteeksels. De sesambeentjes in de voet hebben een aantal functies:

  • Beschermen en begeleiden van de pees van de buiger van de grote teen (flexor hallucis longus)
  • Vergroten van het grondvlak en geven daarmee dus stabiliteit
  • Verzorgen een betere afwikkeling van de grote teen (hefboom)

Zo’n klein beentje met zulke belangrijke functies, wanneer daar iets fout gaat kan dat pijnlijke gevolgen hebben.

Het snelle meisje en het kleine botje

Bipartiet of tweedelig sesambeentje

Een sesambeentje kan ook afwijken van de mooie ronde vorm. Zo kan het voorkomen dat een sesambeentje uit twee helften bestaat en zodoende pijn veroorzaakt. Deze afwijkende vorm kan verschillende oorzaken hebben. Een oorzaak kan zijn een breuk ten gevolge van een zogenaamd trauma. Vaak na een val of zelfs overbelasting zoals bij intensief trainen.

Het snelle meisje en het kleine botje

Een sesambeentje kan ook aangeboren uit twee helften bestaan, men spreekt dan van een bipartiet of tweedelig sesambeentje.

Het snelle meisje en het kleine botje

Deze ‘congenitale bipartite os sesamoïdeus’ kan bij sportende kinderen tot klachten leiden. Omdat de sesambeentjes nog niet volgroeid zijn ontstaat juist bij kinderen en adolescenten bij belasting pijn.

Goed om te weten dat deze pijn ten gevolge van bipartie self-limiting is, dat wil zeggen dat boven een bepaalde leeftijd de klachten verdwijnen. Dit geldt uiteraard niet voor een breuk in een sesambeentje ten gevolge van een trauma.

Onderscheid tussen gebroken sesambeentje en een aangeboren bipartiet sesambeentje.

De podoloog kan het onderscheid vaak op de echo zien maar een belangrijk kenmerk is dat een aangeboren bipartiet sesambeentje bijna altijd (in 90% van de gevallen) in beide voeten (bilateraal) voorkomt.

Behandeling

Niet-operatief

De behandeling voor een pijnlijk sesambeentje, door breuk of aangeboren tweeledigheid, bestaat eruit dat het betreffende sesambeentje drukvrij wordt gelegd.

In het geval van deze jonge atlete koos de podoloog ervoor beide zijden te ontlasten.

Doormiddel van een steunzool kan vrij nauwkeurig op de plaats van het sesambeentje een zachter materiaal worden aangebracht. Zo wordt de druk op het sesambeentje verminderd en zal deze sneller herstellen.

Operatief

Slechts in uitzonderlijke gevallen is een operatieve behandeling noodzakelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een operatieve behandelingen van pijnlijke sesambeentjes.

Het snelle meisje en het kleine botje

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Marco-Paul Breijer. Hij is register (sport) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker