Verschillende mogelijke oorzaken

Niet passende steunzolen kunnen verschillende oorzaken hebben. In dit blogartikel worden een aantal veelvoorkomende oorzaken besproken.

Te kleine schoenen

Past uw steunzool niet in uw schoen? Het kan zijn dat u niet de juiste maat draagt en dat uw steunzool er dus zeker niet in past. Het beste kunt u dan toch andere schoenen aanschaffen met de juiste maat, anders zal het de werking van uw steunzool verminderen en het is slecht voor uw voet.

Geen uitneembaar voetbed

Als een schoen geen uitneembaar voetbed heeft en u legt uw steunzool dan in de schoen, dan kan het zijn dat er te weinig ruimte overblijft voor uw voet. Het is dan mogelijk om de steunzool niet door te laten lopen onder de tenen of dat u een extra dunne steunzool aanschaft die minder ruimte inneemt in de schoen.

Voor sommige voetproblemen is het niet wenselijk en extra dunne steunzool te maken, overleg met uw (register) podoloog of podotherapeut wat de mogelijkheden zijn.

De steunzool ligt niet vlak in de schoen

Als er al een welving in de binnenzool van de schoen zit en u legt uw steunzool bovenop deze binnenzool, dan heeft dat invloed op de vorm van de steunzool en die drukt dan meer tegen de voet. Als dit niet prettig is kunt u er voor kiezen om de schoen of de steunzool iets aan te passen.

Als de binnenzool van de schoen smaller is (dit komt veel voor bij sportschoenen) dan de bodem van de steunzool dan kan de steunzool daar op aangepast worden door deze te tailleren zodat de steunzool vlak in de schoen komt te liggen.

Een dikke of een dunne steunzool

Over het algemeen kunt u uw steunzool wisselen in allerlei schoenen maar soms is het beter om de steunzool af te stemmen op het soort schoeisel. In een wandelschoen of een sportschoen heeft u veel ruimte en is het fijner om een iets dikkere steunzool te dragen.

Voor een geklede schoen is het juist belangrijk dat de steunzool zo dun mogelijk is om zoveel mogelijk ruimte over te houden voor de voet. er zijn dus verschillende soorten steunzolen die u prima naast elkaar kunt gebruiken. Vraag naar de mogelijkheden bij uw (register) podoloog of podotherapeut om te kijken wat voor u de beste oplossing is voor uw klachten.

Extra tip

Als u uw steunzool intensief draagt is het hygiënisch om deze iedere dag bij het uittrekken van de schoen uit uw schoenen te halen en te laten luchten, zo blijft uw steunzool en uw schoen droger en frisser. Beter is nog om een wisselpaar te hebben zodat u niet steeds op dezelfde steunzool loopt en u ook niet altijd de steunzool hoeft te wisselen.

Vind een praktijk

Heeft u problemen met uw steunzolen? Of wilt u een steunzool laten aanmeten? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog of podotherapeut bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde praktijk!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door John Sturris. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker