Het syndroom van Morbus Sever (Sever Shinz)

Vrij veel kinderen kunnen tijdens de groei klachten krijgen van de hielbenen. Vaak betreft het dan het syndroom van Morbus Sever (Sever Shinz). Dit is een ontsteking van de groeischijf van het hielbeen. De aandoening ontstaat meestal bij kinderen tussen 7 en 13 jaar. De aandoening gaat eigenlijk altijd vanzelf over. Als de groeischijf tijdens het 14e of 15e jaar bot geworden is zijn de klachten meestal verdwenen.

Wat zijn de klachten?

Er treedt een zeurende pijn op aan de achterkant van de hak ter hoogte van de aanhechting van de achillespees, vaak na intensief sporten. Denk hierbij aan voetbal, volleybal, maar ook aan bijvoorbeeld een avondvierdaagse. Soms is er ook een lichte zwelling op die plek te zien. De klachten kunnen soms wel 2 tot 3 maanden duren.

Behandeling van Sever Shinz

De behandeling bestaat uit verminderen van de sportactiviteiten. Steunzolen om de stand van de voet te corrigeren en demping om de druk op de aangedane groeischijf te verminderen. Verder kunnen rekoefeningen ook erg zinvol zijn. Indien er een zwelling is kan de aangedane hiel ook worden gekoeld met ijs.

Voorkomen van Sever Shinz

Helaas is Sever Shinz niet altijd te voorkomen. Wel is het belangrijk voor het sporten een goede warming up te doen en na het sporten een cooling down. Ook is het van groot belang om aan het begin van het seizoen te zorgen voor een goede trainingsopbouw, zodat de (kinder)voeten niet overbelast raken.

Vind een praktijk

Heeft uw kind last van Sever Shinz? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door René de Wijse. Hij is (register) podoloog, podoposturaal therapeut en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Joyce

    “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker