Een hulpmiddel tegen voorvoetklachten of problemen aan de tenen

Met enige regelmaat krijg ik in de praktijk te maken met mensen met (naar eigen zeggen) vervelende tenen. Vaak gaat het dan om een drukpuntje op de teen, aan het topje van de teen of tussen de tenen. Ook vergroeiingen of scheefstand van tenen komt regelmatig voor.

In een eerdere blog kan u lezen dat sommige van deze problemen op te lossen zijn met therapiesokken. Een ander hulpmiddel is een siliconen-orthese.

 Helpt een siliconen-orthese bij voetklachten?

Een siliconen-orthese is een hulpmiddel dat door de podoloog direct op uw voet gemaakt wordt, en u tussen, om of over uw teen heen draagt om het probleem aan uw teen op te lossen, er zijn heel wat verschillende problemen die met dit hulpmiddel op te lossen zijn.

Waarvoor helpt een siliconen-orthese?

Hieronder staan een aantal voorbeelden van hoe een siliconen-orthese ingezet kan worden:

  • Een siliconen-orthese tussen twee tenen waar een hardnekkig likdoorntje zit;
  • Een siliconen-orthese bij een teen in klauwstand om een rood pijnlijk plekje op de teen te verhelpen;
  • Door de scheefstand van de grote teen is de tweede teen over de grote teen aan het heen groeien, een orthese kan er in dit geval voor zorgen dat het tweede teentje niet over de grote teen heen kan;
  • Door de klauwstand van één of verschillende tenen zijn de topjes van de tenen erg gevoelig, een orthese kan de stand iets veranderen waardoor de topjes niet meer zo belast worden;
  • Een ontsteking in een teen tijdelijk door een orthese ontlasten, waardoor de teen de kans krijgt om te genezen.

Zo zijn er een heleboel verschillende problemen waar een teenstukje bij kan helpen.

Een prothese?

Iets waar zomaar niet aan gedacht wordt is een prothese (vervanging) van een teen. Na een teenamputatie kunnen er wat problemen zijn met de naastliggende tenen omdat deze geen tegendruk meer krijgen van de verwijderde teen, en kunnen deze tenen scheef komen te staan. Een vervangende teen (prothese) kan dan uitkomst bieden. Maar ook cosmetisch kan een prothese fijn zijn, in een open schoentje kijkt het niet zo vreemd als er een prothese wordt gedragen.

Ik denk dat mijn bijzonderste cosmetische prothese een teenprothese van 2 tenen voor een rolstoeldanseres (met een mooie jurk, mooie dansschoenen was het gat waar haar tenen zaten minder mooi) was, en zij nu met trots haar dansschoenen aan doet, waar zij voorheen een beetje twijfelde of het wel kon.

Siliconen-orthese versus therapiesokken

Wat is nu beter, therapiesokken of een siliconeorthese? Dit antwoord is per patiënt, per klacht en per gebruiksmoment verschillend. Samen met de (register) podoloog van de Podozorg praktijk kunt u deze vraag beantwoorden en zal samen met u alle mogelijkheden afwegen om zo voor u de beste oplossing voor uw probleem te vinden.

Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nicole Drenth. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Marloes

    “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Pieter

    “Als je rugklachten hebt zou ik deze podoloog 100 van de 100 keer aanbevelen!”

  • format_quote

    Ervaring van Henk

    “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker