Hernia in de onderrug

Een hernia in de onderrug (latijn: Hernia Nuclei Pulposi, HNP) komt vaak voor. In dit artikel leest u wat een HNP is, welke klachten kan het geven en of de klachten die u in de voet heeft te maken kunnen hebben met een HNP.

De wervelkolom en het ruggenmerg

De wervelkolom is een opeenstapeling van wervels die het wervelkanaal omsluiten. In dit wervelkanaal bevindt zich het ruggenmerg. Vanuit het ruggenmerg ontspringen de zenuwbundels gevuld met zenuwvezels. Deze zenuwbundels verlaten het ruggenmerg via de wortelkanalen ter hoogte van de tussenwervelschijven. De functie van de zenuwvezels is tweeledig:

  1. Geleiding van elektrische impulsen vanuit de hersenen naar de spieren, waardoor de spieren zich kunnen aanspannen en ontspannen.
  2. Geleiding van impulsen vanuit de gevoelszintuigen naar de hersenen.

Karakteristieke klachten bij een hernia in de onderrug

Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven die zorgen voor de beweeglijkheid van de wervel en kunnen schokken en stoten opvangen. In het geval van een HNP is deze tussenwervelschijf beschadigd en puilt deze uit in het wervelkanaal. Deze uitpuiling (Latijn: hernia) kan de nabijgelegen zenuwvezels afknellen en vervolgens de karakteristieke klachten geven, zoals:

  • Pijn in de benen;
  • Doofheid in de benen;
  • Een tintelend gevoel;
  • Verlammingsverschijnselen van de beenspieren.

Voetklachten bij een hernia in de onderrug

Een HNP hoeft niet altijd klachten te geven en hoeft zeker niet altijd geopereerd te worden. Met goede instructies, houdingsadviezen en oefeningen kunnen klachten vaak goed verholpen worden. Uw (register) podoloog of podotherapeut kan u hierbij ook zeker van dienst zijn. Door het maken van een steunzool op maat kunnen we de stand van de rug beïnvloeden en op deze manier ook invloed uitoefenen op de HNP.

Vind een praktijk

Is er bij u een hernia geconstateerd en/of heeft u doofheid, een prikkelend gevoel of een tintelend gevoel, aarzel dan niet om één van onze Podozorgers te bezoeken. Zij kunnen via een uitgebreid onderzoek bepalen wat de oorzaak van uw klachten is en kunnen dan, eventueel in samenwerking met andere zorgverleners zo snel mogelijk de juiste behandeling starten.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Harrie Moerings. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Henriëtte

    “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Sija

    “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker