Goede schoenen bieden bescherming aan de voeten

Waar let u nu op bij het kopen van schoenen en waarom zijn goede schoenen zo belangrijk? Er zijn zeer veel verschillende soorten schoenen, waaronder:

  • Wandelschoenen
  • Balletschoenen
  • Sandalen
  • Slippers
  • Pumps
  • Sportschoenen
  • Veiligheidsschoenen

Schoenen bieden onder andere bescherming aan de voeten tegen vuil, een harde ondergrond en kou.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we alles over het kiezen van de beste schoen voor uw voeten. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Voetklachten voorkomen door goede schoenen

De vorm van de schoen is zeer mode-gevoelig. Schoenen die slecht passen kunnen de volgende voetklachten veroorzaken:

Goede schoenen kunnen voetproblemen niet altijd voorkomen. We denken wel dat uw kans op voetproblemen kleiner wordt als u goede schoenen draagt. Als u al voetklachten heeft, kunnen goede schoenen ervoor zorgen dat uw klachten minder worden.

Beste schoenen voor uw voeten

Waar moet u op letten bij het kopen van goede schoenen?

Let bij het kopen van nieuwe schoenen op de volgende 7 punten:

1. Winkel aan het einde van de dag

Voeten kunnen in de loop van de dag dikker worden. Koop daarom schoenen aan het einde van de dag.

2. Pas beide schoenen

Pas beide schoenen in de winkel. Voeten kunnen links en rechts in lengte verschillen.

3. Kies materiaal dat ademt

Goede schoenen zijn gemaakt van materiaal dat lucht en vocht doorlaat: materiaal dat 'ademt'. Leer ademt over het algemeen prima. Er zijn ook moderne kunststoffen die ademen.

4. Let op uw maat

Voeten kunnen naar mate de leeftijd vordert iets groter worden.

5. Neem geen hakken hoger dan 4 cm

Zorg ervoor dat de hak niet hoger is dan 2 vingers (maximaal 4 cm).

6. Zorg dat de schoen goed sluit

Zorg ervoor dat de schoen sluit over de wreef. Riempjes, bandjes, klittenband of veters kunnen de schoen goed vasthouden over de wreef.

7. Kies een zool met profiel

De zool moet niet te glad zijn. Bij voorkeur rubber of een andere stroef materiaal zo mogelijk met een profiel.

Een goede schoen testen

Als u de schoen in de hand heeft kunt u de schoen als volgt testen:

  • Is de schoen rond de hiel stevig? Voel met uw duim of de achterzijde van de schoen in te drukken is.
  • Buigt de schoen waar uw tenen buigen als u op uw tenen staat? Als u de schoen buigt is dat ongeveer bij de bal van de voet. Dan is de schoen goed. De zool hoort niet ergens anders te buigen.
  • De zool van de schoen mag niet te slap zijn. Probeer de neus en de hak van de schoen in tegengestelde richting te draaien (“wringen”). Gaat dit moeilijk dan is de zool stevig en dus goed.

Tips tijdens het passen van goede schoenen

Gebruik de onderstaande tips tijdens het passen van een goede schoen:

  • De schoen moet aan de voorkant een duimbreedte langer zijn dan de voet. U kunt dit staand laten meten door de schoenverkoper. Ook kunt u de voet staand naar voren schuiven en controleren of er een vingerdikte ruimte ontstaan achterin de schoen. Tot slot is het een manier om de omtrek van de voet uit te knippen op papier en in de schoen te leggen. Voor bij kinderen is dit een handige manier om de juiste maat te bepalen.
  • De schoen moet breed genoeg zijn, maar niet te breed. Tijdens het lopen mogen de tenen niet naar voren schuiven. Ook moeten de tenen niet tegen de zijkant van de schoen gedrukt worden.
  • Controleer of de tenen genoeg ruimte hebben. Als u staat moet u de tenen nog een beetje omhoog kunnen wiebelen.

Steunzolen dragen in goede schoenen

Draagt u steunzolen hou er dan rekening mee dat de schoen een uitneembaar voetbed heeft. Neem de steunzolen mee tijdens het passen. Dit voorkomt pasproblemen achteraf.

Steunzolen dragen in goede schoenen

De (register) podoloog of podotherapeut herkent en behandelt klachten aan uw voeten en houding die te maken hebben met de stand van uw voeten. Daarnaast heeft hij specialistische kennis van voetzorg bij reuma en diabetes, en van (risico's bij) de kindervoet in de groei. Schoen en zool behoren een eenheid te vormen met de voet. Daarom is de (register) podoloog of podotherapeut ook een schoenspecialist.

Vind een Podozorg praktijk

Voor een schoenadvies op maat kunt u contact opnemen met een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Bron: thuisarts.nl, ontwikkeld door NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap)

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Mienke van der Goot. Zij is (register) podoloog, fysiotherpeut, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker